Stroom en gas contract afsluiten: waarom zou je het doen?

Als consument zijn er veel keuzes te maken bij het afsluiten van een energiecontract. Een van die keuzes is het afsluiten van een stroom en gas contract. Maar waarom zou je dit eigenlijk doen? In dit blogartikel bespreken we de voordelen van het afsluiten van een stroom en gas contract en geven we tips over waar je op moet letten bij het kiezen van een energieleverancier.

Stroom afsluiten

Voordelen van een stroom en gas contract:

Besparen op je energiekosten

Een van de belangrijkste voordelen van het afsluiten van een stroom en gas contract is dat je kunt besparen op je energiekosten. Door te kiezen voor een leverancier met scherpe energieprijzen en gunstige tarieven, kun je maandelijks flink wat geld besparen. Dit geld kun je vervolgens weer gebruiken voor andere belangrijke zaken.

Vast contract

Met een stroom en gas contract kun je vaak kiezen voor een vast contract. Dit betekent dat je voor een bepaalde periode een vaste energieprijs hebt. Dit kan voordelig zijn, omdat je hiermee beschermd bent tegen eventuele prijsstijgingen. Daarnaast geeft een vast contract ookduidelijkheid en stabiliteit in je energiekosten, omdat je precies weet wat je maandelijks moet betalen.

Overstappen is gemakkelijker

Met een stroom en gas contract is het vaak gemakkelijker om over te stappen naar een andere energieleverancier. Je hebt namelijk al een contract lopen en kunt dus makkelijk vergelijken welke leverancier de scherpste tarieven en het beste aanbod heeft. Dit kan je weer helpen om nog meer te besparen op je energiekosten.

Groene stroom:

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om duurzaam met energie om te gaan. Met een stroom en gas contract kun je vaak kiezen voor groene stroom, wat betekent dat de energie die je gebruikt op een duurzame manier is opgewekt. Hiermee draag je bij aan een beter milieu en maak je een positieve impact.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een energieleverancier?

Bij het kiezen van een energieleverancier voor je stroom en gas contract zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

Tarieven

Vergelijk altijd de tarieven van verschillende energieleveranciers. Kijk niet alleen naarde prijs per kWh of m3, maar ook naar eventuele vaste kosten en andere bijkomende kosten. Zo krijg je een goed beeld van de totale kosten en kun je een weloverwogen keuze maken.

Contractduur

Let op de contractduur van het stroom en gas contract. Sommige leveranciers bieden contracten aan voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Andere leveranciers bieden contracten voor onbepaalde tijd. Bedenk goed wat voor jou het meest voordelig en passend is.

Service en klanttevredenheid

Lees reviews en ervaringen van andere klanten om een beeld te krijgen van de service en klanttevredenheid van de energieleverancier. Een goede klantenservice en goede afhandeling van klachten zijn belangrijk als er zich problemen voordoen.

Postcodecheck

Controleer of de energieleverancier beschikbaar is op jouw adres. Dit kun je doen door een postcodecheck te doen op de website van de leverancier. Zo voorkom je teleurstellingen en kun je direct zien welke energieleveranciers er actief zijn op jouw locatie.

Vast contract of variabele tarieven

Bedenk of je liever een vast contract wilt met een vastgestelde prijs voor een bepaalde periode, of dat je liever variabele tarieven hebt die kunnen fluctueren. Een vast contract kan zekerheid bieden, terwijl variabele tarieven soms voordeliger kunnen zijn. Analyseer je energieverbruik en budget om de beste keuze te maken.

Prijsplafond

Sommige energieleveranciers bieden een prijsplafond aan, waarbij de energieprijs niet boven een bepaald bedrag kan stijgen. Dit kan interessant zijn als je wilt besparen op je energiekosten, maar toch de zekerheid wilt hebben dat je niet te veel betaalt.

Vergelijk verschillende energieleveranciers

Maak gebruik van vergelijkingssites om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Geef je verbruikop en je postcode, zodat je een overzicht krijgt van de verschillende tarieven en aanbiedingen. Zo kun je gemakkelijk de energieleverancier vinden die het beste bij jouw wensen en behoeften past.

Compensatie van CO2-uitstoot

Sommige energieleveranciers bieden de mogelijkheid om je CO2-uitstoot te compenseren door te investeren in groene projecten. Als duurzaamheid belangrijk voor je is, is dit iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een energieleverancier.

Overstappen

Overweeg om over te stappen naar een andere energieleverancier als je contractperiode afloopt. Vaak kun je door over te stappen profiteren van scherpe tarieven en speciale aanbiedingen. Wil je stroom en gas afsluiten? Laagste prijs vind je vaak bij nieuwe contracten. Let wel op eventuele opzegtermijnen en boetes bij voortijdige beƫindiging van je huidige contract.

Het kiezen van de juiste energieleverancier kan een verschil maken in je energiekosten en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Neem de tijd om verschillende leveranciers te vergelijken en maak een weloverwogen keuze.

Bekijk ook onze andere blogs over:

Cv ketel vervangen: Volg dit stappenplan voor succes